четвер, 6 лютого 2020 р.

Linux vs Windows: що обрати користувачу?

Привіт усім користувачам комп'ютерів!
Вже досить довгий час іде "війна" між користувачами, яка ОСь краще - Windows чи Linux?
Спробую висловити свою точку зору з цього питання.
Отже, в чому полягає основна різниця між цими операційними системами? Розглянемо спочатку ОС Windows. Ця операційна система від самого початку розроблялась корпорацією Microsoft як комерційна система з основною метою "зрубати бабла". З початку виходу першої популярної серед користувачва версії Windows 3.0 пройшло близько 30 років, на протязі яких нам масово намагались "впарити" цю недосконалу ОСь, величезна кількість копій якої були "піратськими", але Microsoft крізь пальці на це дивилась. В інтересах корпорації було "підсадити" користувачів на свій продукт і зробити залежними від нього, що вдалось зробити досить успішно. Але, не зважаючи на довгий період розвитку, Windows так і залишився з одвічними проблемами "голубого екрану смерті", вразливий до вірусів та хакерських атак і постійно тягне оновлення для виправлення виявлених вразливостей. А підтримка застарілого обладнання взагалі викликає сльози жалості - чому мій лазерний принтер, який прекрасно друкує незважаючи на свій вік 15 років, не може підтримуватись в Windows 10??? Чому мій сканер не розпізнається останньою версією Windows? Зрештою, чому через нову версію ОСі мені необхідно робити апгрейд комп'ютера, тому що процесор на 2 ядра з частотою 1.8 GHz та ОЗУ 2 Gb достатньо лише для запуску ОС, а при спробі запустити ще й Word система починає постійно свапитись на жорсткий диск та жахливо підвисати? Зрештою, чому мої улюблені ігри, які працювали в Windows XP, в Windows 10 взагалі не хочуть запускатись??? Поверніть мої гроші!!!😠😠😠😠
Ну, добре, я трошки перегнув палку - Windows 10 не настільки вже й погана ОСь (після того, як пройшло декілька років після випуску і розробники трошки почали зважати на побажання користувачів). Але особисто для мене історія з Windows закінчилась після того, як я декілька днів покористувався "десяткою".
Результат пошуку зображень за запитом "windows 10  broken"
Щодо Linux, під цим терміном мається не операційна система, а лише ядро, яке на початку 90-х розробив фінський програміст Лінус Торвальдс як ядро Unix-подібної системи і відкрив його вихідний код по відкритій ліцензії. З того часу подальшою розробкою і підтримкою ядра займаються тисячі людей зі всього світу, і роблять це абсолютно безкоштовно. До речі, ОС Android для мобільних пристроїв теж базується на ядрі Linux, а починаючи з 10-ї версії Google заявив про повний перехід Android на ядро Linux і використання його модульної архітектури.
Те, що ми зазвичай називаємо ОС Linux - це дистрибутив ядра та програмного забезпечення, яке розповсюджується як компаніями, так і окремими маінтейнерами. В принципі, будь-хто бажаючий може випустити свій власний дистрибутив - обмежень на це немає. Linux можна розповсюджувати будь-яким способом, як безкоштовно так і продавати. А спробуйте випустити власний дистрибутив Windows - і вас звинуватять в піратстві!
Щодо підтримки обладнання, то якщо воно в Linux працювало, то буде продовжувати працювати і в будь-якій новій версії дистрибутиву. Проте якщо обладнання несумісне з Linux і виробник не надає ніякої інформації про функціонування
Саме цікаве питання для тих, хто починає задумуватись перейти з Windows на Linux - "А як щодо моїх улюблених програм? Там буде Skype/Viber/Torrent (продовжуйте список по своїх потребах)?" Відповідь: альтернативи є, і вибір досить великий. Усі популярні веб-браузери і мессенджери мають також версії і для Linux. В тому випадку, коли потрібна програма не має версії для Linux, можна подивитись на аналоги. В будь-якому випадку можна підібрати альтернативу, а в багатьох випадках за допомогою WINE навіть запустити необхідну Windows-програму.
Також потрібно врахувати той факт, що Linux не вразливий для вірусів, хоча, за іронією долі, перший в світі вірус - хробак Морріса - був розроблений для UNIX-систем. Сама архітектура Linux передбачає захист системи від шкідливих дій користувача, якщо для цього не скористатись командами sudo або su - ніякої серйозної шкоди системі не буде завдано. Аналогічна ситуація відносно хакерських атак - правильно налаштована система від них максимально захищена.
Результат пошуку зображень за запитом "sudo boo"
Також Linux не вимогливий до обладнання - може працювати навіть на дуже старому обладнанні, для цього навіть існують спеціальні дистрибутиви на зразок Puppy Linux. Спробуйте на комп'ютері зі 128 Мб ОЗУ, процесором Pentium II з частотою 400 MHz та відеокартою з 4 Мб відеопам'яті запустити хоча б Windows XP SP3 - навряд чи можна буде працювати на такій машині. А Linux зможе! Я настільки старої техніки під руками не мав, але реально запустив Linux Mint 19.3 на машині з 1-ядерним процесором та 1 Гб ОЗУ, при такій конфігурації навіть можна подивитись відео на Youtube!
Можна довго перелічувати як недоліки, так і переваги обох систем, але чим користуватись - кожен вирішує сам. Особисто мій вибір - Linux.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Реставрація ну ду-у-уже староко комп'ютера. Чи можливе нове життя?

  Минулого року мені дістався дуже старий комп'ютер, якому понад 20 років. На відео я зробив перше включення і огляд нутрощів цього &quo...